Evlilik Türk hukuk öğretisinde bir sözleşme olarak kabul edilmektedir. Sözleşmeler kurulurken sona ererken bazı hukuki yükümlülüklerin, paylaşımların ortaya çıktığı gibi evlilik akdinin de sona ermesi durumunda bazı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Evlilik akdinin sona ermesinin, boşanmanın gerçekleşmesinin sonuçlarından biri de düğün altınlarının paylaşımı, ziynet alacağına ilişkin düğün altınlarının kimde kalacağına ilişkin uyuşmazlıktır.
Boşanma sürecine giren taraflar düğünde takılan altınların kime ait olacağı , kimde kalacağı hususlarında dava yoluna gidebilmektedir. Düğün altınlarının taraflardan geri talep edilmesini içeren, düğün altınlarının kimde kalacağına ilişkin sorunu çözüme kavuşturan davaya ziynet alacağı davası – ziynet alacaklarının iadesi davası diyoruz.
2024 yılında düğünde takılan altınların kimin olacağı kimde kalacağına ilişkin güncel yeni bir Yargıtay kararı verildi. Güncel kararlar doğrultusunda düğün altınlarının akıbetinin ne olacağı da merak konusu oldu. Bu yazımızda Çavuşoğlu Hukuk olarak 2024 yılında verilen Yargıtay kararı neticesinde düğün altınlarının, ziynet eşyalarının hukuki niteliği ve ziynet alacağı davası hakkında bilgi vereceğiz.
Ziynet alacağı dava süreçleri için hızlı iletişim
Ziynet alacağı dava süreçleri hakkında daha fazla bilgi için iletişime geçiniz
Ziynet Eşyası Nedir?
Ziynet kelimesi arapça kökenli olup altın , gümüş gibi değerli madenlerden üretilmiş süs, takı ve kıymetli metalara verilen isimdir. Ziynet eşyası yalnızca altın bilezik , altın küpe değil aynı zamanda pırlantalar , yakutlar gibi değerli taşlardan oluşan takı ve süs eşyalarını da kapsamaktadır.
Ziynet Eşyaları, Düğünde Takılan Altınlar Kimindir?
Düğün merasimi esnasında gerçekleşen takı merasiminde geline ve damada takılan altınların kimin olacağı hususu Yargıtay’ın yıllar içinde vermiş olduğu kararlar ile belirlenmiştir. Yargıtay’ın yıllardır süren uygulaması düğün altınlarının kim tarafından ve gelin yahut damada takıldığı farketmeksizin tamamının geline ait olacağı yönündeydi. Yine sandığa konulan hediyeler de kim tarafından verilmiş olursa olsun gelinin kişisel eşyası olarak kabul edilmekteydi. Yargıtay düğün altınlarını ve düğün hediyelerini geline bağışlanmış kabul etmekteydi.
2024 yılında Yargıtay uzun yıllardır uygulamakta olduğu bu kararında köklü bir değişikliğe gitti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Nisan 2024’te 2023/5704 E. 2024/2402 K. ile yeni bir içtihat benimsedi. Yeni içtihat göre düğünde takılan altınlar bilezik, künye gibi kadına özgü kullanıma ait ziynetlerse erkeğe takılmış olsa dahi kadına ait olacak FAKAT artık damada takılan gram altın, çeyrek, tam altın gibi ziynetler damada ait olacak. Sandıklara konulan hediyeler ise artık tamamen gelinin değil gelin ve damadın ortak mülkiyetinde kabul edilecek.
Görüldüğü üzere artık düğünde takılan altınlar hem damadın hem de gelinin kabul edilecek fakat kadına yahut erkeğe mahsus olarak kullanılabilecek takılar hangi cinsiyete aitse onun kabul edilecek, sandıktaki hediyeler de eşit olarak paylaşılacak.
Düğünde Takılan Paralar Ziynet Alacağı Mıdır?
Düğünde takılan altın , gümüş, inci, pırlanta gibi kıymetli maden ve materyallerden oluşan takılar ziynet eşyası olarak tanımlanmaktadır. Yargıtay kararları ve uygulamaya bakıldığında düğünde takılan paranın ziynet eşyası olarak kabul edilemeyeceği hal böylen düğünde takılan paraların ziynet alacağı davasının alacak kalemine dahil edilemeyeceği belirtilmelidir.
Ziynet Alacağı Davası Nasıl Açılır? İzlenecek Yol Nedir?
Taraflar boşanma sürecine girdiğinde ziynet alacağına ilişkin taleplerini boşanma davalarına ek bir dava olarak açabilecekleri gibi boşanma sona erdikten sonra da açabilirler. Ziynet alacağı davası teknik bir davadır hal böyleyken dava dilekçesi de oldukça titizlikle hazırlanmalıdır. Ziynet alacağı davasında zamanaşımı süresi boşanmanın kesinleşme kararından itibaren 10 yıldır.
Ziynet Alacağı dava dilekçesi hazırlanırken talep edilecek alacak kalemleri yani istenilen ziynetlerin gramı, ayarı, özel niteliği, adedi tek tek yazılmalıdır.
Dava dilekçesinde düğün altınlarının, ziynet eşyalarının aynen iadesi istenir fakat altınların ve ziynetlerin aynen iadesi mümkün değilse güncel kur üzerinden güncel değerlerinin nakden ödenmesi talep edilir.
Ziynet Alacağı Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Ziynet alacağı davaları aile hukukunu ilgilendiren ve aile hukukundan kaynaklı bir alacak türüdür. Aile Hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklarda görevli mahkeme aile mahkemeleridir , ziynet alacağı davalarında da görevli mahkeme aile mahkemesidir.
Yetkili mahkeme ise davalının ikametgah adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
Ziynet Alacağı Davasında Deliller ve Hesaplama
Ziynet alacağı davalarında tanıklar, fotoğraflar, düğün videoları gibi çeşitli deliller dava dilekçesine eklenir ve mahkemece incelenir. Hesaplama sunulan deliller doğrultusunda bilirkişiler tarafından gerçekleştirilir ve mahkemeye sunulur. Hakim deliller, bilirkişi hesaplamaları, dava dilekçesindeki hususlar ve yargılama esnasında avukat marifetiyle vurgulanan noktalarla dosyayı karara bağlar.