Sosyal Medyada Hakaret Suçu Nedir? Günümüz koşullarında sosyal medya kullanımı oldukça artmıştır. Sadece özel hayat değil, iş hayatının da vazgeçilmezlerinden olan sosyal medya aynı zamanda nefret ve hareket söylemlerinin de sıklıkla karşılaşıldığı mecralardan biri haline gelmiştir. Gerek bu nefret söylemlerine maruz kalan gerekse de söylemleri yerine getiren pek çok kişi sosyal medyada hareket suçu nedir sorusuna yanıt arıyor. Ceza Hukuku kapsamında ele alınan bu konuda sosyal ağlardan kişi ya da kurumlara hareket etmek iki farklı şekilde ele alınır:
- Somut bir durumu göz önüne alarak kişinin saygınlığını ve şerefini zedelemek,
- Soyut bir durum göz önüne alınarak kişinin değersizleştirilmesi ve itibar kaybına uğramasını sağlamak.
TCK Madde 125’e göre;
- Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
- Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
- Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
4. Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
5. Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Hangi Sözler Sosyal Medyada Hakaret Suçu Olarak Kabul Edilir?
7’den 70’e herkesin kullanabildiği sosyal medya ağları pozitif paylaşımların sık yer aldığı mecralar olsa da, çoğu zaman suç olduğunu bilinmeden farklı kişilere nefret ve hareket söylemlerine de yer verilen bir alan olabilir. Bu şekilde harekete maruz kaldığını iddia eden kişiler hukuki açıdan hak talep edebiliyor. Bir kişinin sosyal medya üzerinden harekete uğradığı konusunda şikayetçi olabilmesi için şu tarz söylemlerle karşılaşması gerekir;
- “Geri zekalı, aptal, hayvan, şerefsiz” gibi kişilerin gurur ve onurunu rencide eden sözler kullanmak,
- Kişilerin fotoğraf ve video gibi kayıtlarının izinsiz olarak farklı alanlarda paylaşılarak saygınlığına zarar verilmesi,
- Kişinin fotoğraf ve videolarına hareket sözcüğü olarak adlandırılan kelime ve cümlelerin yazılarak kişiliğine saldırılması.
İleti Yoluyla Hakaret Suçu İşlenebilir mi?
3 ay ile 2 yıl gibi bir süreci kapsayan hakaret suçunun sadece sosyal ağlar değil ileti yoluyla da gerçekleşme ihtimali bulunuyor. Ancak bu ileti suçlarında “huzurda” ve “gıyapta hakaret” olmak üzere farklı detayları mevcuttur.
Yine TCK Madde 125/2’de ileti yoluyla hakaret kanalları şu şekilde belirlenmiştir:
- Mektup,
- E-mail (e-posta),
- WhatsApp/Telegram mesajları, WhatsApp /Telegram gruplarına gönderilen mesajlar,
- Cep telefonuyla SMS,
- Telefon konuşmaları,
- Instagram, Twitter, Facebook vb. sosyal medya hesaplarından DM (Direct Message) yoluyla mesajlaşma.
Tanıdığınız ya da tanımadığınız kişiler tarafından bu tarz kanallar aracılığıyla hakarete maruz kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka alanının uzman avukatları ile görüşmelisiniz. Bu görüşmeler esnasında suç niteliği taşıyan dokümanlar incelenerek kişilerin saygınlığını zedeleyen iletiler için dava açılabiliyor. Aynı zamanda adli para cezası gibi pek çok yaptırımı bulunuyor. Firmamız avukatları ile görüşerek konunun detayları hakkında daha net bilgilere ulaşabilirsiniz.