Sosyal Medyada Hakaret Davası Nasıl Açılır?

İçindekiler

Sosyal medya, çoğu insanın da kabul edeceği gibi, hayatımızın büyük bir parçasını oluşturuyor. Bunun anlamı sosyal medya ve beraberinde internette uzun zamanlar geçiriyoruz demek. Hiç kuşkusuz ki, bu durum yanında bazı olumsuz şeyler de getiriyor. İnternet ve sosyal medya kullanıcılarının karşılaştığı bu olumsuzluklardan biri de, internette ve sosyal medyada kendilerine yöneltilen hakaretlerdir. Peki, kaç kişi bu hakaretler karşısında dava açılabileceğini biliyor? Bilenlerin de aklında şu soru yankılanıyor: Sosyal medyada hakaret davası nasıl açılır?

Sosyal medya ve internette hakaret ederek suç işlenmesi iki şekilde olabilir:

  • Belirli bir olgu veya durum üzerinden kişinin saygınlığını ve şerefini zedeleyecek şeyler söylenmesi
  • Genel olarak bazı kötü nitelikteki söz ve davranışlarla kişilerin rencide edilmesi ve değersizleştirilmesi

Bu tür durumlarda hakaret suçları Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya hesapları yanında internetin diğer ortamlarında da işlenebilir ve kişiler Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre yargılanırlar.

TCK 125. Maddeye Göre Hakaret Suçu

(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3) Hakaret suçunun;

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,

İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

(5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

Sosyal Medyada Hakaret Davası için Uzmandan Yardım Alınmalı mı?

Birçok hukuki olayda olduğu gibi sosyal medyada hakaret davası açmakla ilgili de uzman avukatların görüş ve bilgilerinden yararlanılarak dava açılması en mantıklı karar olacaktır. Çünkü hangi sözlerin ve ithamların, ne şekillerde hakaret olarak kabul edildiği oldukça karmaşık bir konudur. Bu yüzden sosyal medyada hakaret davası açmak istiyorsanız firmamızın bu konuda uzman avukatları ile görüşebilir ve izlemeniz gereken yol ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Paylaş:

WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Yazdır

Faydalı Bilgiler

Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) Genel Şartlar

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir. 

Devamını Oku >
Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Çok Katlı Binalarda Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

DASK kapsamında yapılacak ödemelerin yaşanan depremler sonrasında daha fazla önem arz ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüketicilerden gelen sorulara yanıtladı.

Devamını Oku >
Boşanma Avukatı
Çavuşoğlu Hukuk

Boşanma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Boşanma süreci evlilik birliğini bitirmek artık devam ettirmek istemeyen tarafların psikolojik olarak yönetmesi gerektiği gibi hukuki olarak yönetmesi gereken bir süreçtir. Boşanma sürecinin hukuki boyutunda alanında uzman avukatlardan destek almak taraflar açısından hem süreci kolaylaştıracak hem de hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecine hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler

Devamını Oku >

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Detaylı Bilgi için Hemen İletişime Geçiniz