Ödenmeyen Senedin Tahsil Edilme Durumu

İçindekiler

Senet, hem ticaret sektöründe hem de borçların ödenmesinde en çok kullanılan belgelerden biridir. Kıymetli evrak olarak nitelendirilen senet, geçerli biçim koşulları doğrultusunda yapıldığı sürece ödeme taahhüttü içerir. Peki ya ödenmediği takdirde ne olur? Ödenmeyen senedin tahsil edilme durumu hukuki anlamda neyi ifade eder?

Senet Çeşitleri Nelerdir?

Bir hizmet ya da mal karşılığında ödeme taahhüttü olarak sunulan senedin üç türü bulunmaktadır. Senet:

  • Çek
  • Poliçe ve
  • Bono olmak üzere üç türdedir.

Senet ile düzenlenen hukuki ilişkide genellikle alacaklı, borçlu ve vade bulunmaktadır. Senet bir kıymetli evrak olarak bu sözleşmeyi cisimleştirse de kimi zaman kişiler senede uymayabilmekte, ödeme aksayabilmekte ve bazen hiç gerçekleşmemektedir. Ödenmeyen senedin tahsil edilme durumu, başlıca birkaç yöntem ile çözülebilmektedir.

Senedin Ödenmediği Durumda Ne Yapılır?

Ödenmeyen senedin tahsil edilmesi için başvurabileceğiniz kurumlar bulunmaktadır. Öte yandan bu başvuru için bir zaman aşımı süresi olduğunu akılda tutmak oldukça önemlidir. Senedin icraya verilmesi için 3 yıl süre içinde icraya başvurmak gerekmektedir. 3 yıl zaman aşımı geçtiği takdirde ancak ilamsız icraya başvurma şansı kalmaktadır. Ödenmeyen senetler için icra takibine başvurmak en yaygın işlemlerden biridir.

Ödenmeyen senet durumunda yapılabilecek bir diğer işlem ihtiyati haciz kararıdır. İhtiyati haciz kararı yetkili ve görevli mahkemeden alınabilecek bir karardır.

Borçlunun icra taahhüdü vermesi, buna rağmen taahhüt ettiği sürede borcunu ifa etmemesi gibi durumlar hapis cezası ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle ödenmeyen senet durumunda hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilmektedir.