Koronavirüs Nedeniyle Ücretsiz İzin Örneği

İçindekiler

Ülkemizde ücretsiz izne dair, pandemi öncesine kadar, sadece birkaç maddede belirtilmiş hususlar vardı. Ancak tüm dünyanın etkisi altında olduğu koranavirüs sürecinin başlamasıyla birlikte, 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen 10. Madde ile birlikte konu netleşmiştir. 10. Maddenin eklenmesiyle birlikte pandemi sebebiyle ücretsiz izin uygulamasının esasları belirlenmiş oldu. Peki ücretsiz izin alabilmek için koronavirüs döneminde ne yapmak gerekir? Durumunuza uygun bir dilekçe sunmanız yapmanız gereken ilk adım olacaktır. Bunun için koronavirüs nedeniyle ücretsiz izin örneği ile nasıl bir dilekçe yazmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Koronavirüs Döneminde Ücretsiz İzin Uygulaması

Koronavirüs sürecinde ücretsiz izin uygulamasına dair 17.04.2020 tarihli Resmi Gazete’de 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici 10. madde eklenmiştir. Bu maddeye göre;

“…25.maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sora ermesi halleri dışında…”

işverenin iş sözleşmesini feshedemeyeceği ön görülmüştür.

Bununla birlikte “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.”

şeklinde yapılan düzenleme sayesinde işverene, çalışanın onayı olmaksızın ücretsiz izne çıkarabilme olanağı oluşturmuştur.

Ücretsiz İzin Dilekçe Örnekleri

Çalışanın ve işverenin kullanabileceği dilekçe örnekleri şunlardır:

  • Çalışanın işverenden koronavirüs nedeniyle ücretsiz izin talep etmek için kullanabileceği örnek dilekçe aşağıdaki gibidir:

                                                        ÜCRETSİZ İZİN FORMU

İŞÇİNİN

ADI SOYADI:

T.C. KİMLİK NO:

GÖREVİ:

ÜNVANI:

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ:

ÜCRETSİZ İZNE AYRILACAĞI TARİH:

ÜCRETSİZ İZİN BİTİŞ TARİHİ:

İZİN DÖNÜŞÜ GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ:

Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen koronavirüs salgınından, vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan önlemler kapsamında ../../20.. tarihi ile ../../…. tarihleri arasında ücretsiz izne ayrılmak istiyorum.

                                                                      Gereğini saygılarımla arz ederim ../../….

                                                                                                                                                             İmza

                                                                                                                                                            Adı Soyadı

ADRES:

TELEFON:

  • Çalışanın talebi olmaksızın işveren kararıyla koronavirüs nedeniyle ücretsiz izin uygulayan işyerleri için hazırlanan dilekçesi aşağıdaki gibidir:

Konu: Pandemi (Covid-19) Ücretsiz İzin  Tarih:../../….

Sayın; ………..

7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen Geçici 10 uncu madde uyarınca, [.. /.. /….] – [.. /.. /….] tarihleri arasında, covid-19 pandemisi sebebiyle tamamen/kısmen ücretsiz izinli sayılmanız uygun görülmüştür. Ücretsiz izinli olduğunuz döneme ilişkin günlük 39,24 TL (Damga Vergisi Hariç) tutarındaki nakdi ücret desteğinden ve genel sağlık sigortasından yararlanabilmeniz için gerekli olan resmi müracaat aylık olarak işveren tarafından yapılacak; söz konusu nakdi ücret desteği, mevzuatla belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce (İŞKUR) TR….  nolu IBAN / Posta Çek Hesabı / PTT Şubesi / Konutta Ödeme ödeme kanalı aracılığıyla tarafınıza aylık olarak ödenecektir. 

Ücretsiz izinli statünüzde değişiklik öngörülmesi halinde, işveren tarafından en az 6 (altı) iş günü öncesinde tarafınıza ayrıca bilgi verilecektir.

      İşveren/İşveren Vekili

                          (Kaşe ve İmza)

Verilen dilekçeler örnek olarak hazırlanmıştır. İhtiyaç halinde bilgi eklemesi yapılabilir.

Koronavirüs Nedeniyle Ücretsiz İzne Çıkma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Pandemi döneminde uygulanan ücretsiz izin uygulaması hakkında sıkça sorulan sorular şunlardır:

Koranavirüs nedeniyle ücretsiz izin uygulamasında iş sözleşmesinin durumu nedir?

Zaten uygulanan ücretsiz izin uygulamasındaki gibi iş sözleşmesi askıda olacaktır. Yani kişi çalışmıyor olarak gözükeceğinden işveren çalışana ücret ödemeyecek ve sigorta primini yatırmayacaktır.

Koranavirüs nedeniyle alınan ücretsiz izin kıdem süresini etkiler mi?

İş sözleşmesi askıya alındığı için askıya alınan süre kıdem süresine eklenmez.

Koranavirüs nedeniyle alınan ücretsiz izin süresi yıllık ücretli izin süresini etkiler mi?

Ücretsiz izindeki günler çalışılmış sayılan günler olarak geçmediğinden yıllık izin hak edişinde bu günler dikkate alınmayacaktır.

Paylaş:

WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Yazdır

Faydalı Bilgiler

Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) Genel Şartlar

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir. 

Devamını Oku >
Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Çok Katlı Binalarda Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

DASK kapsamında yapılacak ödemelerin yaşanan depremler sonrasında daha fazla önem arz ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüketicilerden gelen sorulara yanıtladı.

Devamını Oku >
Boşanma Avukatı
Çavuşoğlu Hukuk

Boşanma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Boşanma süreci evlilik birliğini bitirmek artık devam ettirmek istemeyen tarafların psikolojik olarak yönetmesi gerektiği gibi hukuki olarak yönetmesi gereken bir süreçtir. Boşanma sürecinin hukuki boyutunda alanında uzman avukatlardan destek almak taraflar açısından hem süreci kolaylaştıracak hem de hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecine hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler

Devamını Oku >

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Detaylı Bilgi için Hemen İletişime Geçiniz