Duruşmaya Sadece Avukat Katılabilir mi?

Hayır, duruşmalara sadece avukatlar katılmaz. Duruşmalara ilgili taraflar, yani davalılar ve davacılar (veya onların vekilleri) da katılabilir. Duruşmalarda tarafların bulunması, kanunen haklarıdır ve duruşmadaki sürece ve kararlara katılım sağlarlar.

Davacı veya davalı, duruşmaya bizzat katılabilir ve kendi savunma veya taleplerini yapabilir. Bununla birlikte, bir avukat kullanarak katılmak veya bir avukata vekalet vermek de mümkündür. Avukatlar genellikle hukuki bilgi ve deneyimleri nedeniyle taraflara yardımcı olurlar, yasal süreçleri takip ederler ve etkin bir şekilde temsil ederler.

Ancak, bazı duruşmalarda, özellikle ağır suç davaları gibi karmaşık ve ciddi mahkeme süreçlerinde, avukat katılımı zorunlu olabilir. Bu durumlarda, avukat olmadan duruşmaya katılmak mümkün olmayabilir.

Sonuç olarak, duruşmalarda avukatlar, davalılar ve davacılar (veya vekilleri) birlikte bulunabilir. Taraflar, mahkeme sürecine katılım haklarını kullanabilir ve duruşmalarda kendi savunmalarını veya taleplerini yapabilirler. Ancak, bazı durumlarda avukat katılımı zorunlu olabilir veya taraflar avukat tutmayı tercih edebilirler.

Cavusoglu Hukuk Burosu Avukat Mehmet Rasit Cavusoglu
Çavuşoğlu Hukuk Bürosu – Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu
  1. Hukuk davalarında, taraflar duruşmaya avukatları aracılığıyla katılabilecekleri gibi, kendileri de katılabilirler. Ancak, dava konusunun değeri 10.000 TL’yi aştığı takdirde, taraflardan birinin vekâletname ile temsil edilmesi zorunludur.

    Ceza davalarında, sanık duruşmaya avukatı aracılığıyla katılabilir. Ancak, sanık, duruşmaya avukat tutmak istemezse, duruşmaya bizzat katılabilir.

    Duruşmaya katılabilecek diğer kişiler şunlardır:

    • Cumhuriyet savcısı: Cumhuriyet savcısı, duruşmaya katılmak zorundadır. Cumhuriyet savcısı, duruşmada suçun işlenip işlenmediğini, suçun niteliğini ve faili belirlemeye çalışır.
    • Zabıt katibi: Zabıt katibi, duruşma tutanağını tutmaktan sorumludur. Zabıt katibi, duruşmadaki tüm konuşmaları ve olayları tutanağa geçirir.
    • Tanık: Tanık, duruşmada bir olay hakkında bilgi verir. Tanık, olayın görgü tanığı olabileceği gibi, olayın duyu tanığı da olabilir.
    • Bilirkişi: Bilirkişi, duruşmada bir konuda uzman görüşü verir. Bilirkişi, hukuki konularda uzman olabileceği gibi, teknik konularda da uzman olabilir.

    Duruşmaya izleyici olarak da katılanabilir. Ancak, duruşmanın aleniliği ilkesi gereği, duruşma salonunun kapısının izleyici olan herkese açık olması gerekir.

    Özetle, duruşmaya sadece avukat katılamaz. Duruşmaya taraflar, tanık, bilirkişi ve izleyici de katılabilir

  2. Taraflar, davayı açmış veya karşı dava açmış olan kişilerdir. Duruşmaya bizzat katılamazlarsa, vekil tayin edebilirler.

    Vekiller, tarafları temsilen duruşmaya katılan avukatlardır. Vekil, tarafa ait tüm hakları kullanabilir ve savunma yapabilir.

    Tanıklar, olay hakkında bilgi sahibi olan kişilerdir. Duruşmada beyanda bulunarak mahkemeye yardımcı olurlar.

    Bilirkişiler, teknik bir konuda uzmanlaşmış kişilerdir. Duruşmada bilirkişi raporu sunarak mahkemeye yardımcı olurlar.

    İlgili kamu görevlileri, duruşma ile ilgili görevleri yerine getirmek için duruşmaya katılan kişilerdir. Örneğin, mahkeme başkanı, hakimler, Cumhuriyet savcısı, zabıt kâtibi, bilirkişi heyeti gibi kişiler duruşmaya katılan ilgili kamu görevlileri arasında yer alır.

    İzleyiciler, duruşmayı izlemek isteyen kişilerdir. Duruşma salonunun kapasitesi izin verdiği sürece, herkes duruşmayı izleyebilir. Ancak, duruşmanın alenilik ilkesi gereği, duruşma sırasında huzuru bozacak davranışlarda bulunmak yasaktır.

    Duruşmaya sadece avukatın katılabileceği durumlar

    Ceza muhakemesi hukukunda, bazı durumlarda duruşmaya sadece avukatın katılması zorunludur. Bu durumlar şunlardır:

    • Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 148. maddesi gereği, suçtan zarar gören, suçtan zarar görme ihtimali bulunan veya suçun konusu olan malın sahibi, kendisine vekilinin huzurunda soru sorulmadıkça beyanda bulunamaz.
    • Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 150. maddesi gereği, 18 yaşını doldurmamış olan veya akıl hastalığı veya başka bir nedenle kendini savunamayacak durumda olan sanığa ve mağdura, duruşmada bir avukat tarafından temsil edilmeleri sağlanır.
    • Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 151. maddesi gereği, sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla avukat yardımından yararlanabilir.

Paylaş:

WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Yazdır

Faydalı Bilgiler

Boşanma Avukatı
Çavuşoğlu Hukuk

Boşanma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Boşanma süreci evlilik birliğini bitirmek artık devam ettirmek istemeyen tarafların psikolojik olarak yönetmesi gerektiği gibi hukuki olarak yönetmesi gereken bir süreçtir. Boşanma sürecinin hukuki boyutunda alanında uzman avukatlardan destek almak taraflar açısından hem süreci kolaylaştıracak hem de hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecine hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler

Devamını Oku >
Türkiye’deki Avukat Sayıları 2024
Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Türkiye Avukat Sayısı 2024

01.01.2024 İtibariyle Türkiye’deki Barolara Kayıtlı Avukat Sayıları BARO ADI KADIN AVUKAT SAYISI ERKEK AVUKAT SAYISI TOPLAM AVUKAT SAYISI İstanbul Barosu 32608 29979 62587 Ankara Barosu 11869 11815 23684 İzmir Barosu 6832 6394 13226 Antalya Barosu 3468 3673 7141 Bursa Barosu 2510 3195 5705 Adana Barosu 2106 2354 4460 Konya Barosu 1716 2085 3801 Mersin Barosu

Devamını Oku >
Boşanma Avukatı
Çavuşoğlu Hukuk

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Nasıl Açılır?

Boşanma türlerinden birisi olan ve aile mahkemelerinde en sık görülen dava türlerinden birisi olan çekişmeli boşanma davası nedir? Şartları ve türleri nelerdir? Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır ve karardan sonra ne olur?

Devamını Oku >

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Detaylı Bilgi için Hemen İletişime Geçiniz