Boşanma türlerinden birisi olan ve aile mahkemelerinde en sık görülen dava türlerinden birisi olan çekişmeli boşanma davası nedir? Şartları ve türleri nelerdir? Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır ve karardan sonra ne olur?
Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, çatışmalı boşanma davasının eşler arasında anlaşmalı olmadığı zamanlarda anlaşamadıkları herhangi bir hususun mahkeme nezdinde dile getirilip haklarını aradıkları boşanma davası türü olduğunu söyledi.
Çatışmalı boşanma davasının iki türü olduğunu ifade eden Avukat Çavuşoğlu, “birisi anlaşmalı boşanma, ikincisi ise çekişmeli boşanma davasıdır” dedi. Sözlerine, “Çekişmeli boşanma da eşler boşanma talebiyle birlikte diğer tüm haklarını mahkeme nezdinde dile getirip hak arayışı içerisine giriyorlar.” Şeklinde devam eden Çavuşoğlu tarafların haklarını sıraladı.
Boşanmayla birlikte eğer var ise çocukların velayetleri,
Kendileri ve çocukları için nafaka,
Maddi ve manevi tazminat
Resmi nikâh tarihinden sonra edindikleri bir mal var ise bu mal üzerinde ki hakların dile getirilmesi.
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?
“Çekişmeli boşanma davası kanun gereği aile mahkemelerine açılmak zorundadır. Aile mahkemesi hâkimleri, çekişmeli boşanma davasında taraflardan dilekçelerini alır, taleplerini alır ve yargılama neticesinde hukuka uygun bir karar verir. Çekişmeli boşanma davası süreci şu an da Türkiye’de bir ila bir buçuk yıl arasında sürmekte.”
Çekişmeli boşanma davalarında tarafların birbirlerine karşı sert tutumlar sergilediğini dile getiren Av. Mehmet Raşit Çavuşoğlu, ailelerin davaya müdahil olmasıyla davanın ceza mahkemelerine kadar gidebileceğini söyledi.
“Çekişmeli boşanma davasında genelde karşılaştığımız bazı durumlar vardır. Eşler bazı durumlarda birbirlerine karşı hırçın tutumlar sergileyebiliyorlar. Çünkü hak arayışı her iki taraf içinde geçerli olduğu için iki tarafta kendini haklı görüyor ve kendi talebinin mahkemece kabul edilmesini istiyor. Dolayısıyla bu karşı tarafın hırçınlaşmasına sebep oluyor. Çekişmeli boşanma davalarında gördüğümüz diğer problemlerden birisi de ailelerin davaya müdahil olmasıdır.”
Çekişmeli boşanma davası hangi şartlar altında açılır?
“Çekişmeli boşanma davası açabilmek için tarafların eğer hukuki bilgi ve yeterliliği var ise adliyeye gidip aile mahkemelerine bir dilekçe vermeleri ve bu dilekçe de tüm taleplerini dile getirmeleri gerekiyor. Eğer bu yeterliliği yoksa kesinlikle bir avukat ile çalışmalarını öneririz. Zira avukatlık hizmeti bu konu da vatandaşa çok fayda sağlayacaktır. Çünkü çekişmeli boşanma davası teknik bir davadır. Hukuk açısından işin terminolojisine dökülecek bir davadır. Çoğu mahkemelerde hâkimlerimizin bile bazı durumlarda zorlandığı, üst mahkemelere gidip üst mahkemelerden sonra yargılamanın şekillendirildiği bir dava türüdür. Bu davanın devam ettirilmesi için her iki tarafında ellerinde haklı gerekçeleri olması gereklidir veya her iki tarafı da kusurlu çıkaracak bir gerekçe olmak zorundadır. Bu gerekçeler; zina, hayata kast, pek kötü davranış, onu kırıcı davranış, küçük düşürücü suç işleme, haysiyetsiz hayat, terk etme ve akıl hastalığı gibi özel gerekçeler vardır. Bunların dışında bir de genel sebepler vardır. Bunlarda halk tabiri ile şiddetli geçimsizliktir.”
Çekişmeli boşanma davasında karar verildikten sonra ne olur?
Çekişmeli boşanma davasının karar verdikten sonra ki süreci de vardır. Mahkeme karar verildikten sonra taraflara itiraz süresi koyuyor. Kanun gereği her iki tarafında itiraz hakkı vardır. Bu itiraz süresi boyunca taraflar bölge adliye mahkemelerine akabinde de bu mahkemelerden gelecek cevaba göre de daha üst mahkeme olan Yargıtay’a başvuru hakkı elde ediyor.
Erzurum Boşanma Avukat Ofisi hizmetlerine ihtiyacınız olduğunda, yerel ve Türkiye geneli boşanma avukatlık hizmeti veren Çavuşoğlu avukatlık ofisiyle iletişime geçebilirsiniz. Hukuki sorunlarınızı dikkatlice açıkladığınızda, size en uygun avukatlık hizmetini vermeye yardımcı olacağız.
Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi Örneği – Şiddetli Geçimsizlik Sebebiyle Boşanma Dava Dilekçesi
ERZURUM NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
Davacı : B.A (T.C. Kimlik No: ____________)
Adresi :
Davalı. : B.B (T.C. Kimlik No: _____________)
Adresi :
Dava : Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma, nafaka ve tazminat istemlerimizi içerir.
Açıklamalar :
1. Davacı ve davalı …… tarihinde evlenmiştir. Tarafların bu evlilikten Z.B adında çocukları bulunmaktadır.
2. Davacı ve davalı arasında şiddetli geçimsizlik yaşanmaya başlanmıştır
3. Davalı ile müvekkilim arasındaki evlilik, davalının müvekkilime yönelik sorumsuz davranışları ve şiddet içeren tutumları nedeniyle çekilmez bir hal almıştır.
Hukuki Deliller: Nüfus kayıtları, tanık ve her türlü delil
Hukuki Nedenler: MK. md. 166
Sonuç ve Talep:
Davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına,
Müşterek çocuk için dava tarihinden itibaren aylık …..TL tedbir nafakasının; hükmün kesinleşmesinden itibaren aylık …. TL iştirak nafakasının davalıdan alınarak müvekkilime verilmesine,
Müvekkilim için dava tarihinden itibaren aylık …..TL tedbir nafakasının; hükmün kesinleşmesinden itibaren aylık …. TL yoksulluk nafakasının davalıdan alınarak müvekkilime verilmesine,
Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine,
Karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.
Davacı Vekili
Av. Mehmet Raşit Çavuşoğlu
İmza
Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi Örneği – Özel Sebeplere Dayanan Boşanma Davası Dilekçesi
ERZURUM NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
Davacı : B.A, adres, T.C. Kimlik No:…
Kimlik No:…
Av. Mehmet Raşit Çavuşoğlu
Davalı : B.B.. adı soyad, adres, T.C. Kimlik No:…
Dava : Zina nedeniyle boşanma
Açıklamalar :
Müvekkilim ile B.A. … tarihinde evlenmişlerdir. Tarafların evliliklerinden …. doğumlu E.B. isimli bir çocukları olmuştur. Evlilik birliği devam ederken müvekkilim Z.B. evi geçindirmek ve para kazanmak için …. iline giderek inşaatlarda çalışmış ve gelirinin belli bir kısmını eşi olan davalıya göndererek evin geçimini sağlamıştır. Ancak bu süreçte davalının aynı mahallede oturan E.T isimli bir erkekle ilişkisinin olduğunu öğrenen müvekkilim, davalıyı takip etmeye başlamıştır. Bu kapsamda … tarihinde … isimli otelde E.T. ile buluştuğunu ve bir gece beraber kaldıklarını tespit eden müvekkilim, zina nedeniyle davalıdan boşanmak istemektedir. Bu nedenle müvekkilim Z.B. ile davalı B.B’nin TMK m. 161/1 hükmü uyarınca boşanmalarına, müşterek çocuk O.B.’nin velayetinin müvekkilim olan Z.B.’ye verilmesine, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmek zarureti doğmuştur.
İddiamızın Dayanağı Olan Vakalar :
1. Müvekkilim ile davalı evlidir.
2. Davalı evlilik devam ederken zina yapmıştır.
3. Davalının eylemi nedeniyle müvekkilimin onuru zedelenmiş evlilik birliğinin bir anlamı kalmamıştır.
Hukuki Deliller :
1. Aile nüfus kayıt örneği
2. …. isimli hotel kayıtları, fotoğraflar, Tanık beyanları,
Tanık lisesi
a)……., Adres…
b)……., Adres…
c)……., Adres…
Hukuki Sebepler : TMK m. 161/1, 169, 174
Sonuç ve Talep :
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı iş bu davanın kabulü ile;
1-Müvekkilim … ile davalı …’nın TMK m. 161/1 hükmü uyarınca boşanmalarına,
2-Müşterek çocuk …’nın velayetinin müvekkilim ….’ye verilmesine,
3- Müşterek çocuk ile davalı arasında makul ölçüde kişisel ilişki kurulmasına,
4-Müşterek çocuk … için dava tarihinden itibaren aylık 2.000 TL tedbir nafakasının; hükmün kesinleşmesinden itibaren aylık 2.000 TL iştirak nafakasının davalıdan alınarak müvekkilime verilmesine,
5- Yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine,
Karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. …/…/…
Davacı Vekili
Av. Mehmet Raşit Çavuşoğlu
İmza
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir.
DASK kapsamında yapılacak ödemelerin yaşanan depremler sonrasında daha fazla önem arz ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüketicilerden gelen sorulara yanıtladı.
Boşanma süreci evlilik birliğini bitirmek artık devam ettirmek istemeyen tarafların psikolojik olarak yönetmesi gerektiği gibi hukuki olarak yönetmesi gereken bir süreçtir. Boşanma sürecinin hukuki boyutunda alanında uzman avukatlardan destek almak taraflar açısından hem süreci kolaylaştıracak hem de hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecine hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler