Bilişim sistemine girme suçu, temel olarak, izin almadan veya yetki olmadığı halde bir bilişim sistemi veya bilgisayar ağına erişim sağlama eylemini ifade eder. Bu suçun işlenmesi, bilişim sistemlerine zarar verme, veri hırsızlığı, dolandırıcılık, izinsiz veri paylaşımı gibi daha geniş kapsamlı suçları da beraberinde getirebilir. Bilişim sistemine girme suçu, hem bireyleri hem de kurumları etkileyebilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir.
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bilişim sistemlerine erişim, bilgi ve iletişim dünyasının merkezinde yer almaktadır. Ancak, bu teknolojik gelişmelerle birlikte, bilişim sistemlerine izinsiz olarak girme ve yetkisiz şekilde erişim sağlama gibi suçlar da artmaktadır.
Uzlaşma kapsamında olmayıp zamanaşımına süresi 8 yıldır.
Bilişim Sistemine Girme Suçu Kanunu 5237
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Sistemine Girme Suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Bilişim Suçları” başlığını taşıyan 243. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, bilişim sistemine izinsiz olarak girme, yetkisiz veri alıp verme veya veri değiştirme suçu işleyen kişiler, cezai yaptırımlara tabi tutulurlar.
TCK madde 243’te düzenlendiği şekliyle;
- Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
- Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
- Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Olarak düzenlenmiştir.
Bilişim sistemine girme suçunun ispatı teknolojik araçlarla ve uzman ekiplerce yapılırken bazı durumlarda tanık beyanlarından da faydalanılabilmektedir.
Bilişim Sistemine Girme Suçu, Türk Ceza Kanunu’ndaki diğer bilişim suçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, bilişim sistemlerine güvenliği sağlama, verilerin korunması ve toplum düzeninin korunması amacıyla ciddi bir suçtur. Bu suçu işleyen kişiler, hem maddi hem de manevi zararlara neden olabilirler. Türk Ceza Kanunu‘nda Bilişim Sistemine Girme Suçu’nun ceza hükümleri de yer almaktadır. Maddeye göre, bu suçu işleyen kişiler, hapis cezasıyla cezalandırılırlar. Suçun niteliği ve işlenme şekline bağlı olarak, ceza miktarı değişebilir.
Bilişim Sistemine Girme suçuyla ilgili hukuki sürecin adil, şeffaf ve etkili bir şekilde yürütülmesi suçu işleyen kişi için de mağdur için de büyük önem taşır. Adaletin sağlanması, itibarlarının korunması ve toplumda saygın bir ortamın oluşturulması da hedeflenir. Türk Hukuku’nda Bilişim Sistemine Girme suçuyla ilgili hukuki süreç, olayın bildirilmesi, soruşturma, iddianame, kovuşturma, üst mahkeme ve infaz aşamalarından oluşur. Suçun niteliğine mağdur ve sanığın durumuna bağlı olarak ceza miktarı yahut beraat kararı belirlenir. Bilişim Sistemine Girme suçuyla tarafların ceza hukukuna hakim ve tecrübeli bir avukat tarafından savunulması önem taşımaktadır. Çavuşoğlu Erzurum Avukatları Hukuk Bürosu olarak, Ceza Hukuku alanında Bilişim Sistemine Girme suçunda uzman avukatlarımızla müvekkillerimize profesyonel hizmet sunuyoruz Ceza Hukukunda sizlere danışmanlık yapmak, savunma stratejileri geliştirmek ve yargı sürecinde hukuki destek sağlıyoruz. Müvekkillerimizin haklarını korumak, adil bir yargı süreci sağlamak ve en iyi sonuçları elde etmek için savunma stratejileri oluşturuyoruz. Kanunlara, güncel Yargıtay kararlarına hakimiyetimiz, analitik düşünme becerilerimiz ve güçlü savunma yeteneklerimizle hukuki süreci en iyi şekilde yönetiyoruz. Ceza Hukuku alanında haklarınızın korunması ve adil bir yargılama süreci için tecrübeli ve uzman kadromuzla hizmet veriyoruz. Ceza Hukuku alanında profesyonel destek almak için bize ulaşabilirsiniz. Bilişim Hukuku >