TCK Kapsamında Kenevir Ekme Suçu ve Cezası

Bireylerin veya şirketlerin izinsiz kenevir ekmesi, maksadı ne olursa olsun yasaklanmıştır. TCK kapsamında kenevir ekme suçu ve cezası, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’un 23/5. Maddesinde belirtilmiştir:

  • İzin belgesi almadan ya da izin belgesi almasına rağmen bilerek belgesinde belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde kenevir ekimi yapan kişi, elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
  • Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi dört yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş yüz günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Münhasıran kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kenevir Ekme Suçunun Ele Alınması

Kişi kenevir ekip hasat etmesi ve bulundurması durumunda iki farklı suçlama ile karşılaşacaktır. Bu suçlamalar olayın özelliklerine göre şunlardır:

  • Uyuşturucu madde bulundurma
  • Uyuşturucu madde ticareti

Kişi saydığımız suçlardan cezalandırılacaktır. Kenevir ekimi cezasına dair Yargıtay kararı örnekleri aşağıdaki gibidir:

Yargıtay 10. Ceza Dairesi

E. 2017/2447, K. 2018/4234

”Sanığın evinde, bahçesinde ve arazisinde yapılan aramada toplamda 524 kök kenevir ele geçirilmesi karşısında, suça konu maddelerle ilgili ekspertiz raporu da dikkate alınarak, sanığın bu kenevirleri münhasıran kendi kullanımı için ihitiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla ekmediği ve 2313 sayılı yasanın 23/5-1. cğmlesi uyarınca ceza verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi”

Yargıtay 10. Ceza Dairesi

E. 2017/2143, K. 2018/3704

“Sanığın bahçesinde dikili olarak ele geçirilen, toplam 67 kök kenevirden, olgunlaştığında elde edilecek esrarın, kişisel kullanımı için gerekli miktardan çok fazla olacağı, dairemizin genel uygulamalrına göre, başka delil yoksa 20 köke kadar dikili kenevirin kişisel kullanım kapsamına değerlendirilebileceği bu nedenle sanığın eyleminin 6545 sayılı kanun ile değişik 2313 sayılı Kanun’un 23/5. maddesinin 1. cümlesi kapsamında suç teşkil ettiği gözetilmeden aynı Kanun’un 23/5. maddesinin 2. cümlesine göre hüküm kurulması”

Kenevir Ekme için Verilen İzin

2313 Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun 23. Maddesinin ilk fıkrasında kenevir ekilmesinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle yapılabileceği belirtilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı tohum, lif, sap vb. amaçlarla kenevir ekimi yapılacak yeri tespit eder ve üretim aşamasını kontrol eder.

Kenevir Ekme Suçu için Kişisel Kullanım Sınırı

Kişinin kendi kullanımı için kenevir ekmesi halinde daire delilleri inceleyecektir. Kişisel kullanımın aksini gösterecek başka delil olmaması halinde 20 köke kadar dikili kenevir kişisel kullanım kapsamında değerlendirilmektedir. Kişi bu suçlamayla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Ekim yapma, süreç olarak tohumun toprağa ekilmesinden hasadına kadar geçen zamana denir. Kenevirin hasat edilmesinden sonra elde bulundurulması farklı bir suç teşkil etmektedir. Daha önce de söylediğimiz gibi uyuşturucu madde bulundurma veya uyuşturucu madde ticareti suçlarını oluşturabilir.

Paylaş:

WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Yazdır

Faydalı Bilgiler

Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) Genel Şartlar

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir. 

Devamını Oku >
Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Çok Katlı Binalarda Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

DASK kapsamında yapılacak ödemelerin yaşanan depremler sonrasında daha fazla önem arz ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüketicilerden gelen sorulara yanıtladı.

Devamını Oku >
Boşanma Avukatı
Çavuşoğlu Hukuk

Boşanma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Boşanma süreci evlilik birliğini bitirmek artık devam ettirmek istemeyen tarafların psikolojik olarak yönetmesi gerektiği gibi hukuki olarak yönetmesi gereken bir süreçtir. Boşanma sürecinin hukuki boyutunda alanında uzman avukatlardan destek almak taraflar açısından hem süreci kolaylaştıracak hem de hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecine hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler

Devamını Oku >

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Detaylı Bilgi için Hemen İletişime Geçiniz